ÖNEMLİ HATIRLATMA !!!

Değerli 1. Başkent Ulusal Aşçılık ve Pastacılık Şampiyonası Katılımcıları,
Yarışma kataloğunda sizlere tebliğ edildiği üzere yarışmada Euro-Toques, Avrupa Aşçılar Birliği etik kuralları uygulanacaktır. Bu etik kurallar çerçevesinde;
1- Yerli ürünler kullanılması şarttır. Kesinlikle yabancı menşeli bir ürün kullanılması yasaktır.
2- Yöresellik. Yarışmada yapılan ürünler kesinlikle genel ülke mutfağımıza ve yöresel ürünlerimize ait olmalıdır. Yabancı menşeli, isimli ürünlerin yapılması yasaktır.
3 – Yarışmada kullanılacak ham veya yarı ham madde ürünler kesinlikle mevsimine uygun ürünler olmalıdır.
4 – Yarışmada kullanılacak ham veya yarı ham madde ürünler kesinlikle insan sağlığına zarar veren bileşimler içermemelidir.
Yukarıda yazılı kurallar yarışma için kesin kurallardır. Önceki yarışmalarda bu konuyu defalarca hatırlatmamıza rağmen hata yapanlar olmuş ve çok güzel madalyalık bir ürün ortaya çıkarmış olsalar bile hak ettikleri ödülleri alamamışlardır. Örnek verecek olursak; makarna hamur işi dalında fettucine, ravyoli, tagliatella gibi ürünler yapıldığı zaman bu kural dışı olmaktadır. Bir yemekte soya sos, parmesan, balsamik sirke vb ithal ürünler kullanıldığı zaman buda kural dışı olmaktadır. Önceki yarışmalarda bu hataları yapanları diskalifiye etmemiş sadece madalyalarını düşürmüştük. Fakat bu yarışma itibari ile artık kural dışı ürünler sunum ve lezzet açısından ne kadar güzel olursa olsun etik kurallara uygun olmayan tabaklar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Şunu çok iyi anlamalıyız ki bu ülkenin mutfağına, değerlerine, tüketici sağlığına sahip çıkmak bu ülkede görev yapan aşçılar ve pastacılar olarak bizlerin asli görevidir. Kendi öz mutfağımızı kendi öz ürünlerimiz ile geliştirmeliyiz. Yabancı mutfak sevdası ve özentisinden kurtulmuş bir gelecek neslin yetişmesine hep beraber emek vermeliyiz. Mevsiminde ve insan sağlığına negatif etki eden ürünlerin kullanımı konusunda bilinçlenip her gün ellerimizden yemek yiyen milyonların sağlığı karşısındaki önemli sorumluluğumuzun daha fazla bilincine varmalıyız. Aşapfed’in yarışmalarında bu kuralları uygulamasındaki tek amaç Türk Mutfağı ve yöresel mutfakların gelişmesi, sektörün bu konuda bilinçlenip bu değerlere sahip çıkmaya başlaması, insan sağlığına karşı olan sorumluklarımızın daha fazla farkına varılması ve ülke ekonomisine bu yollarla katkıda bulunmaktır. Aşpafed Türkiye’de bu kurallar ile yarışma yapan tek kurum olup bu konudaki duruşundan asla vazgeçmeyecektir.
Saygılarımızla
Aşpafed Yönetim Kurulu
ankara

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X

Pin It on Pinterest

X